FOR REAL?

אם אתם נוהגים לצרוך מוצרי חלב כחלק מתזונת היום-יום שלכם, הכתבה הזו היא בשבילכם. לאילו פרטים חשוב לשים לב לפני שצורכים מוצרי חלב? עזרנו לכם לבדוק.

לימור בן חיים – דיאטנית קלינית, יועצת תזונה מחלבת טרה

בשנים האחרונות הפכה הבריאות במזון ממגמה למהות ("מגה-מגמה"). הצרכנים והתעשייה מבינים שלמוצר אין קיום לטווח ארוך, אם אין לו ערך בריא או בריא יותר. הם גם מבינים יותר ויותר את הקשר בין בריאות טובה ותזונה חכמה. בסקרי צרכנים בארה"ב, מעל 80% מהצרכנים מצהירים על מודעות זו, מה שמסביר את העובדה שיותר ויותר מהם מבלים בסופרמרקט בקריאה של התוויות, ובדיקת רשימת המרכיבים ומידע תזונתי המצוי על המוצר*. גם לפי סקר ישראלי ישן יותר – סקר מב"ת (מצב בריאות ותזונה) של משרד הבריאות הישראלי, כ-60% מהצרכנים הישראלים מביעים עניין רב לגבי הקשר שבין תזונה ובריאות, ויותר מ-60% מהם מייחסים חשיבות לתווית המזון בזמן הקנייה*.

בנוסף, צרכנים מתעניינים במיוחד במושג 'טבעי' היוצר מסר של מזון טוב, שלם וטהור. ואכן על המדפים מופיעים יותר ויותר מוצרים המגיבים למסר זה: 100% רכיבים טבעיים בלבד. אבל מה זה באמת אומר על המוצר? האם הוא טבעוני? אורגני? אינו עובר תהליכים תעשייתיים?

100% רכיבים טבעיים

המושג "100% רכיבים טבעיים" נטבע על ידי תעשיית המזון, כדי לעזור לצרכן להבדיל בין מוצרים אלו ביחס לאחרים שאינם עשויים מרכיבים טבעיים בלבד. הוא משמש מעין חותם לאיכות וטבעיות.

בשנת 1993 העלה גם ה-FDA (מינהל התרופות והמזון האמריקאי) את השאלה איך להגדיר את המושג "טבעי"? ההצעה היא: "מזון שעובר עיבוד מינימאלי ו/או לא מכיל כל רכיבים סינתטיים, כמו צבעי מאכל, חומרים משמרים, חומרי ריח וטעם, מייצבים וכדומה".

אולם, ה-FDA החליט לקבוע רק מגבלה אחת לגבי ההגדרה של רכיבים טבעיים בלבד והיא: איסור השימוש בצבעי מאכל, טעם או רכיבים סינתטיים (מלאכותיים). טעמים וצבעים טבעיים הינם כאלו המופקים ממקורות צמחיים או בעלי חיים, או מוצרים המופקים מתסיסה או פירוק אנזימטי או כימי – בהם ניתן להשתמש למוצרים מ-100% רכיבים טבעיים.

ומה קורה אצלנו, בישראל?

גם משרד הבריאות הישראלי קבע תקנה לגבי היתר השימוש בתו "100% רכיבים טבעיים" על המזון: התקנה הישראלית דורשת כי כל רכיב ורכיב במהלך היצור, הינו כזה שמוגדר כרכיב טבעי ולא עובר תהליכים ביצורו ובהפקתו, למעט אלו המותרים.

מתוקף הגדרה רחבה זו, לתעשייה יש את הזכות והחובה להגדיר לנו, הצרכנים, מה הכוונה ב"רכיבים טבעיים בלבד". לתווית זו יש יותר אהדה בקרב הצרכנים, אך גם מחויבות טכנולוגית גדולה יותר של התעשייה למתן פתרונות, לצורך הסרת הרכיב הסינתטי וחיפוש אחר פתרון טבעי או פתרונות טכנולוגיים אחרים במקומו.

מחלבת טרה חרטה על דגלה בשנים האחרונות לייצר מוצרים בריאים וטעימים יותר.

כחלק משליחות זו, אימצה החברה את הדרך – "מוצרים ללא חומרים משמרים וללא צבעי מאכל לא טבעיים".

כיום כל הגבינות של טרה, החל מסדרת הגבינות הצהובות של נעם, סדרת הגבינה הלבנה, גבינת הקוטג' ועד סדרת גבינות קרם השמנת – כולן עשויות מ-100% רכיבים טבעיים.

מה המשמעות של תו האיכות?

משמעות תו האיכות היא: ללא תוספת של צבעי מאכל, טעם, חומרים משמרים, מייצבים, אנזימים ועוד תוספים מלאכותיים. הגדרה זו דורשת מהתעשייה וממחלבת טרה חיפוש מתמיד אחר יוזמות ופיתוחים חדשים.

הנה שלוש דוגמאות לפתרונות טבעיים של מחלבת טרה עבור תו האיכות – כל הגבינות עשויות מ-100% רכיבים טבעיים בלבד:

1. ללא חומרים משמרים

לחומרים משמרים יש תפקיד בתעשיית המזון: הם מונעים קלקול של המזון, ומאפשרים הארכה של חיי המדף של המוצר. הטכנולוגיה החדישה ביותר לסילוק כל החומרים המשמרים היא טכנולוגיה של ייצור ואריזת המזון. מחלבת טרה החדשה, שהוקמה בנתיבות, הינה מפעל טכנולוגי חדיש ומתוחכם ביותר, המאפשר ייצור ואריזה של כל המוצרים כמעט ללא מגע אדם שהוא מקור הזיהום העיקרי. סביבה כזו במחלבה מתקדמת, מאפשרת ייצור של כל המוצרים – ללא צורך בתוספת של חומרים משמרים ותוך שמירה על טעם וחיי מדף, בדומה למוצרים מתחרים המכילים חומרים משמרים.

2. רק צבעים מהטבע

לצבע המזון יש תפקיד קריטי בטעימות החושית שלו. צבעי המאכל הסינתטיים מספקים מגוון רחב של צבעים, המהווים מקור משיכה של המזון לקטנים וגדולים. השחקנים הצבעוניים החדשים הם צבעי מאכל טבעיים, המופקים ברובם מפירות, ירקות, תבלינים ורכיבים צמחיים אחרים. מיצוי שלהם בטכנולוגיה, המאפשרת יציבות צבע והגעה לגוונים רבים, נותנת לנו פלטת צבעים טבעית: צהוב קרוטנואידים המגיע מן הגזר והדלעת ;כחול-סגול ואדום מאנטו-ציאנידינים שמקורם הוא מן הסלק, גזר שחור ופירות יער; צבע אדום כהה המגיע מליקופן המופק מעגבנייה; הצבע הירוק מופק מקרוטנואידים אחרים ועוד.

הגבינה הצהובה מוכרת לכל צרכן בצבע צהוב. אולם, צבעה המקורי של הגבינה הוא בהיר. צבע ההיכר הצהוב של הגבינה היה אתגר טכנולוגי נוסף של מחלבת טרה: מציאת צבע טבעי לגבינה הצהובה נעם, שיאפשר לה להיות גם ללא חומרים משמרים וגם ללא צבעי מאכל מלאכותיים – ובכך להפוך לצהובה מ-100% רכיבים טבעיים. ואכן, מחלבת טרה עושה כיום שימוש בצבע המאכל הטבעי בטא קרוטן בגבינה הצהובה שלה.

  1. מייצבים טבעיים בלבד

תפקידם של חומרים מייצבים הוא לשמור על מרקם אחיד, חלק וקבוע של הגבינות, ולמנוע ככל האפשר הפרדה של הנוזלים מהמוצקים ושל השומן מהנוזל. כלומר – לייצב את הגבינה ובכך לאפשר הנאה וטעם מהמוצר.

גבינות קרם שמנת הן בעלות מרקם קרמי וחלק, הקושר את השומן לשאר מרכיבי הגבינה. מייצבים הם חלק מסוד הקרם. המחויבות של מחלבת טרה לגבינות מ-100% רכיבים טבעיים, שלחה את מחלקת הפיתוח לחפש אחר פתרונות טבעיים, אך כאלו שישמרו גם על טעם מצוין. בסדרת גבינות קרם השמנת של טרה, המייצבים גם הם טבעיים בלבד: סיבים תזונתיים או סיבים אחרים, המופקים באופן טבעי לחלוטין. בכך מצטרפת גם גבינה טעימה זו לכל המשפחה: כלומר 100% של הגבינות של מחלבת טרה – מ-100% רכיבים טבעיים בלבד.

תו איכות לכל המשפחה, מילדים ומבוגרים ועד קשישים.

*FDA 2008 Health and Diet Survey: Topline Frequency Report. 2008

* סקר מב"ת (מצב בריאות ותזונה) לאומי ראשון 2001. המרכז לבקרת מחלות, משרד הבריאות.

תפריט נגישות